Curator EXPO: Doorstart van het bedrijf is ons doel

Laatst bijgewerkt op: 28 - 06 - 2012 | 14:13

Een doorstart van de EXPO retailketen is de doelstelling van de curatoren. Dat bevestigd curator Paul Gerritse vanavond desgevraagd. Er zouden inmiddels diverse kandidaten uit binnen- & buitenland interesse hebben getoond in de boedel van het bedrijf of de overname van één of meerdere vestigingen. Het faillissement werd dinsdag 26 juni uitgesproken. Als gevolg van het faillissement zijn 20 winkels gesloten en staat de werkgelegenheid van rond de 70 personeelsleden op het spel. Inmiddels heeft de vereniging van franchisenemers aangegeven dat de franchisewinkels hun activiteiten doorzetten.

Volgens de curator is ook de betrokken bank accoord om zo snel als mogelijk komen tot een doorstart van de organisatie. "We beseffen dat de 29 franchisnemers die open zijn gebleven last kunnen hebben van dit faillissement. Daarom zien wij het als onze eerste taak om een doorstart te realiseren. Hoe eerder hoe beter." Er zijn volgens de curator diverse partijen die inmiddels interesse hebben getoond in het failliete bedrijf. "Hier zitten binnen- & buitenlandse partijen bij. Mijn marktkennis is op dit moment nog te weinig om te bepalen in hoeverre dit partijen zijn die wel of niet uit deze branche komen. Mochten er nog andere belangstellenden zijn dan kunnen zij zich ook bij ons melden", aldus Gerritse die vanaf vandaag op het hoofdkantoor van Expo in Breda zetelt om de afwikkeling van het faillissement te begeleiden en de doorstart mogelijkheden te onderzoeken. Wie de partijen zijn die geintresseerd zijn wilde hij niet melden.

De curator geeft aan blij te zijn met de reacties van leveranciers die inmiddels hebben aangegeven de opengebleven vestigingen te zullen blijven beleveren. "Handel blijft handel en voor zowel franchisenemers als leveranciers is het zaak dat die door blijft gaan." Gerritse geeft aan dat hij nog geen persoonlijk contact heeft gehad met de franchisnemers maar dat hij dat zo snel als mogelijk gaat doen. "Het is een complex faillissement waardoor we daar nog geen tijd voor hebben gehad." (Inmiddels bekend dat er aan het eind van deze week de franchisenemers via een memorandum op de hoogte zullen worden gesteld van de stand van zaken - red.)

Continuïteit

Over de partijen die het hardst getroffen zijn door het faillissement kan Gerritse nog geen uitsluitsel geven: "Ik heb nog geen inzicht in de openstaande vorderingen." Waarna hij nogmaals benadrukt dat de continuïteit, het ten gelde maken van de voorraden en het behoud van banen zijn hoofd doel is. "Elke dag dat een winkel gesloten is is verloren. Daarom willen we er desnoods 24 uur per dag aan trekken om een doorstart mogelijk te maken. We hopen dan ook begin volgende week hier duidelijkheid over te kunnen geven." Over de oorzaak van het faillissement kan en wil Gerritse nog geen uitspraken doen. "Natuurlijk zitten er goede en minder goede winkels tussen en heeft de crises zijn invloed, er is in de afgelopen jaren veel in geinvesteerd. Het is echt jammer dat het niet gelukt is."

Met betrekking tot de scenario's rondom het faillissement sluit de curator zijn ogen niet voor een eventueel doemscenario. "Natuurlijk is het mogelijk dat er bepaalde winkels niet zijn over te nemen. In dat geval zal er onderzocht worden in hoeverre een overname van het huurcontract mogelijk is en personeel in een nieuwe organisatie tercht kan komen. Als ook dat niet mogelijk is zal er gesproken worden over sluiting en ontslagen."

Franchisnemers gaan door

De 23 franchisenemers in Nederland en 6 franchisenemers in België die aangesloten waren bij Expo Retail Holding zetten vooralsnog gewoon hun winkelactiviteiten voort zonder dat de klanten daar enige hinder van hebben. Dat hebben ze vandaag in een persbericht laten weten.

"Binnen de club van franchisenemers is gelukkig veel ervaring en expertise aanwezig om de activiteiten voort te zetten. Uiteraard heeft ook Expo enige hinder van de economische recessie, maar de franchisenemers wijten de problemen bij Expo toch vooral aan het feit dat de nieuwe aandeelhouders de formule veel hoger en zelfs te hoog in de markt wilde positioneren in plaats van gewoon die leuke winkel te blijven, waar iedereen altijd wel iets leuks of origineels vindt om te geven of te hebben. Ook werd onvoldoende snel ingespeeld op de behoefte van klanten om via een internetsite en social media met elkaar in contact te zijn", aldus woordvoerder Ton Meulendijks.

Het is op dit moment nog niet helemaal duidelijk of deze winkels doorgaan onder de merknaam Expo, "Maar ook als dat niet mocht lukken zal minstens de aantrekkelijkheid voor de consument er blijven en zelfs verbeteren. Het inspelen op de locale behoeften van de klant zal alleen maar eenvoudiger worden."

Meulendijks geeft desgevraagd aan dat de vereniging van Franchisenemers nog niet heeft nagedacht over de mogelijkheid om te komen tot een bod op de organisatie om zo een doorstart mogelijk te maken. "Dat is voor ons op dit moment niet aan de orde. Eerst moeten we volledig geinformeerd zijn. Zover we nu weten gebeurt dat vrijdag. Voor daarna houden we alle opties open die kunnen bijdragen aan de belangen en het doordraaien van onze eigen franchise vestigingen."


Reacties

  • Vandaag met een waardebon van 10,- euro naar de exposhop in Tilburg. Een ontzettende vervelende reactie van de ëigenaar"dat hij die niet kon innemen. Hij had zelf ook nog 5000,/ euro tegoed. Een cadeaubon is toch gewoon geld waard. Met vriendelijke groet. Hoop dat ik van u een antwoord ontvang. Anneke Bruijnzeels Bij een faillissement vervallen jammergenoeg alle rechten van crediteuren wat betekent dat ook waardebonnen helaas niets meer waard zijn; Redactie

    anneke bruijnzeels - 05 - 09 - 2012 | 13:52

Reageren

Uw reactie op dit artikel is welkom.

 
KantoorVak Trends & Design januari-februari 2020

Klik hier voor de laatste editie van het magazine KantoorVak Trends & Design.

Houd mij op de hoogte
Volg ons op  facebook      
Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.