Dutch Card Awards 2012 uitgereikt

Dutch Card Awards 2012 uitgereikt

Laatst bijgewerkt op: 18 - 02 - 2012 | 12:12

na afloop van de tweede beursdag van de Paper&Convenience Show in Den Bosch zijn onder grote belangstelling de Dutch Card Awards 2012 uitgereikt. 10 product awards voor de beste wenskaartenconcepten, 1 award voor de beste wenskaarten leverancier, een award voor de beste wenskaartenketen en uiteindelijk awards voor de 3 beste individuele wenskaartenwinkels van Nederland.

De Dutch Card awards zijn een initiatief van Stichting Wenskaart Nederland en hebben tot doel de wenskaartenmarkt positief te stimuleren. "Door deze verschillende awards triggeren we de uitgevers om opvallende, vernieuwende en onderscheidende producten te maken, en daarnaast geoede service en ondersteuning te verlenen aan de wederverkopers, terwijl we de retailers stimuleren om hun wenskaartenafdeling zo goed mogelijk te onderhouden enservice aan de klant te verlenen zodat het kopen van een wenskaart eenvoudig wordt en leuk blijft", licht Krijn ten Hove het hoe en waarom van deze awards toe. De awards worden al uitgereikt sinds 1980.

Grote winnaar bij de bij de product awards was Paperclip Cards die met 3 awards naar huis ging: in de categrorieën Handmade/Hand Finished (met de lijn Handsome), Best Langlopend (Sooo Happy) en Trend/Eigentijds/Hype(Freestyle Grafix). In alle gevallen loofde de vakjury de continue verfrissing van deze lijnen. "Een wenskaartenlijn houdt niet op als hij eenmaal geproduceerd is en in de winkel staat, maar moet daarna aangevuld en vernieuwd blijven worden. En dat is bij deze 3 concepten duidelijk het geval", licht Krijn ten Hove de juryrapporten toe namens de Stichting Wenskaart Nederland.  

Andere winnaars waren Jodokus Design in de categorieën Every Day(Uit het leven gegrepen) en Klassiek/Stijlvol/High-End(Verdriet), Map Publishing in de categorieën Cute/Character/Licensed Product (Paul Frank) en Grafisch (Make it Shine) en Art of Cards in de categorie Kunst(Museum & Galleries).

Het wenskaarten concept Life van Animal Greetings was de grote winnaar als concept door 2 awards in de wacht te slepen: in de categorieën Fotografie en Humor. Ten Hove over de keuze van de jury: "Fotografie en Humor zijn de 2 moeilijkste facetten binnen de wenskaarten ontwikkeling. Fotografie moet goed en helder zijn en direct duidelijk maken welke boodschap je wilt overbrengen. en dat is helemaal moeilijk als je daar ook nog mensen op zet. En voor humor geldt dat die voor iedereen anders is. En omdat dan ook nog te combineren met de moeilijkste vorm van fotografie, namenlijk met mensen erop, is gedurfd. maar zowle vakjury als consumenten jury waren het er unaniem over eens dat deze lijn in aanmerking kwam voor deze awards."

Selectie

18 uitgevers hebben deelgenomen aan de verkiezing voor de beste wenskaartenlijnen. Ruim 70 inzendingen zijn er geweest. Een vakjury onder leiding van Arno van Bijnen(voorzitter Stichting Wenskaart Nederland), Hans Haacke (o.a. oud-directeur Hallmark Nederland), Astrid Custers (oud prodcutmanager bij Cartesse) en Jan van Lith(oud directeur drukkerij Roto Smeets) hebben de genomineerden bepaald. Daarna zijn de genomineerde concepten voorgelegd aan 250 willekeurige consumenten op verschillende locaties. De keuzes van de consument hebben uiteindelijk bepaald welke lijnen de awards winnen.

Best Supplier

In de categorie best supplier werd Hallmark Cards verkozen boven de andere genomieerden The Card Club, Paperclip Cards en Animal Greetings. Via 3000 uitgezonden enquete formulieren hebben ca 1000 retailers in Nederland hun stem uitgebracht. In de enquete werd gevraagd naar diverse aspecten waar wenskaartenleveranciers meet te maken hebben zoals service, assortiment, facturering, logistiek en kwaliteit van vertegenwoordigers.  Op basis hiervan won Hallmark Cards dit jaar wederom deze award. "De retailers geven duidelijk aan dat ze zich door Hallmark als klant behandeld voelen. "Dat is zeker geen diskwalificatie van de andere leveranciers want ook die leveren service, maar ook andere zaken zoals algemene promotie van de wenskaart worden steeds belangrijker voor de markt. De retailer waardeert dat op een bepaalde manier", verduidelijkt Ten Hove de uitslag.

Beste wenskaarten keten

The Read Shop is verkozen tot de beste wenskaarten keten. Het juryrapport gaf daarbij de volgende toelichting: 'De meeste winkels hebben een duidelijke uitstraling, nette presentatie en een assortiment waardoor de klant niet verdwaalt in een woud aan kaarten en molens. Hierdoor is de keuze voor de consument wellicht vaak wat beperkter maar loopt men ook niet het risico dat de klant geen keuze meer maakt. In de bezochte winkels hebben we duidelijk gelet op de behulpzaamheid van de ondernemers/personeel op klanten die zoeken naar een geschikte kaart. Juist die behulpzaamheid kan helpen de omzet te stimuleren. In een aantal gevallen was die behulpzaamheid heel hoog en soms wat minder. Het feit dat deze organisatie in de afgelopen jaren bewuste keuzes gemaakt heeft en daarmee geïnvesteerd heeft in de categorie wenskaarten maakt dat deze keten de winnaar is in de categorie Beste wenskaarten keten van 2012.' 

Andere genomineerden waren AKO en Cooperatie Primera.

Beste individuele wenskaarten winkel

Bij de verkiezing voor beste wenskaartenwinkel ging de eerste prijs naar Boek- & kantoorboekhandel W. Schellen uit Veghel. Primera Zuid (Soest) en Bruna Landsaat(Veenendaal) werden respectievelijk tweede en derde.

Winnende retailers Dutch Card Awards 2012

 


Categorieën: Algemeen Nieuws, Beurzen

Reacties

  • Gefeliciteerd BLz. Boekhandel W.Schellen in Veghel met de eerste prijs voor de beste wenskaartenwinkel.

    Joost Vermeulen, Boekhandel Vermeulen Halsteren - 14 - 02 - 2012 | 20:20

Reageren

Uw reactie op dit artikel is welkom.

 
KantoorVak Trends & Design januari-februari 2020

Klik hier voor de laatste editie van het magazine KantoorVak Trends & Design.

Houd mij op de hoogte
Volg ons op  facebook      
Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.