Expo ondernemers overvallen door faillisement

Laatst bijgewerkt op: 28 - 06 - 2012 | 14:09

De franchisenemers van EXPO zijn overvallen door het nieuws van het faillissement welke door het hoofdkantoor is aangevraagd. Ton Meulendijks, woordvoerder van de Franchise vereniging, geeft aan dat de franchisnemers gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om gezamenlijk door te gaan. In het faillissement zitten in principe alleen de 'company stores', de winkels die door het hoofdkantoor werden geexploiteerd. Vanavond(dinsdag 26 juni-red.) is er nog een bijeenkomst gepland van franchisebestuur.

"We gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn", aldus Meulendijks die over veel zaken nog weinig duidelijk heeft. "Er is nog geen contact geweest met de curator en weten dus ook niet of we door kunnen gaan als franchiseorganisatie en of de naam Expo gebruikt mag blijven worden." Ook zijn er geruchten over meerdere overname kandidaten. "Ik heb die geruchten ook gehoord. Maar het enige wat we weten is dat er een faillissement is aangevraagd en voor de rest weten we niets op dit moment."

Voor zover bij Meulendijks bekend zijn er geen franchisnemers dicht als gevolg van dit faillissement. Wel zijn er enkele vestigingen waarbij er inmiddels afspraken gemaakt waren over de overname van de exploitatie door het hoofdkantoor. Of deze winlels open of dicht zijn kan hij niet inschatten. "Hoe dat zich ontwikkeld en wat voor die winkels de gevolgen zijn kan ik ook nog geen antwoord op geven. Net zo min als de consequenties voor de franchiseovereenkomsten die we hebben met de organisatie."

Oprichter en oud directeur van Expo Geert Demey reageerde teleurgesteld op het nieuws van het faillissement. "Ik -en niet alleen ik overigens- heb het al een hele tijd zien aankomen. Maar toch, als het dan eenmaal zo ver is verbaast het toch nog steeds. Franchisenemers zijn zelfstandige ondernemingen en kunnen verder dus. Wat voor een groot deel ook gaat gebeuren is mijn verwachting. Toch voor de korte termijn. In welk verband is nu nog te vroeg om te zeggen. De toekomst van de Belgische en Duitse vennootschappen ligt in handen van de curator als ik het goed begrepen heb."

De Mey, die nog 2 Expo winkels in Belgiƫ exploiteert ziet ook nog kansen. "Wat dit voor mij betekent? Voor een tweede keer afscheid nemen. Zo voelt het. Maar wie weet, een faillissement is ook vaak een nieuwe kans om er toch nog iets moois van te maken. Ik geloof nog steeds in deze branche, ook al zit het consumenten vertrouwen al enige tijd niet mee."

Ook Meulendijks ziet nog kansen voor de over gebleven vestigingen. "Als franchisevereniging maakten we ons al enige tijd zorgen over het gebrek aan doorontwikkelen van het concept. De weg die Expo al enige tijd terug was ingeslagen was niet de juiste weg volgens ons." Hij voegt eraan toe dat ook de Expo vestigingen last hebben van de recessie maar dat door het ontbreken van een duidelijk beeld naar buiten het ook niet makkelijk werd voor de aangesloten winkels. 

Meulendijks hoopt dat de overgebleven winkels geen hinder zullen ondervinden van tegenwerking door de leveranciers omdat de franchisenemers hier vaak niets aan kunnen doen. "We hoorden natuurlijk wel dat er betalingsproblemen waren tussen het hoofdkantoor en de leveranciers. We gaan nu uitzoeken hoe zich dat ontwikkelt. De eerste reacties van de leveranciers naar de winkels zijn in iedergeval niet negatief." Een reactie die de franchiseraad zal steunen in het onderzoek naar het door laten lopen van de winkels die niet getroffen zijn door het faillissement.

De directie van EXPO was, behalve via het persbericht, nog niet beschikbaar voor commentaar. (KH)


Reacties

  • Een uniek concept als Expo mag echt niet verdwijnen uit het straatbeeld. Er is zeker nog te scoren in deze markt maar dan op een kleinschaligere manier en de juiste productmix voor deze tijd. Altijd bereid om daarover en daaraan mee te denken en te werken.

    nico korsten - 29 - 06 - 2012 | 17:47

Reageren

Uw reactie op dit artikel is welkom.

 
KantoorVak Trends & Design januari-februari 2020

Klik hier voor de laatste editie van het magazine KantoorVak Trends & Design.

Houd mij op de hoogte
Volg ons op  facebook      
Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.