Licht herstel in derde kwartaal verkoop kantoor artikelen

Laatst bijgewerkt op: 21 - 11 - 2012 | 16:47

De omzet in kantoorartikelen is de eerste 3 kwartalen van dit jaar met 6,1% gedaald ten opzichte van vorig jaar. Het derde kwartaal werd positief beinvloedt door de relatief goede Back to School verkopen in juli en augustus. Als de cijfers vergeleken worden per kanaal dan kent het B2B kanaal een daling van 8,7% terwijl de consumenten markt gelijk blijft.

Bij deze cijfers, die voortkomen uit een samenwerking tussen GFK en Office World, de branche vereniging van leveranciers van kantoorartikelen, worden de scan data van dit jaar vergeleken met die van vorig jaar. Hierin zijn ook de verkopen van Staples, Office Depot, Overtoom e.d. meegenomen.

Daling gemiddelde besteding

In de eerste negen maanden daalde het volume in kantoorartikelen met 4,8%, gecombineerd met de omzetdaling van 6,1% betekend dat de gemiddelde inkoop bedragen fors lager zijn dan vorig jaar. de prijsstijgingen als gevolg van hogere grondstof en productieprijzen zijn in deze markt niet in staat om de omzetdaling lager te laten zijn dan de afzet daling. Vooral aan de B2B kant van de markt lijkt dit een probleem te zijn.

Binnen de consumentenmarkt is de omzet weliswaar relatief gelijk gebleven, de afzet daalde hier met 1,3%. In het B2B kanaal is de afzet met 7,8% gedaald, terwijl de omzet hier met 8,7% is gedaald. 

De drijvende kracht achter de consolidatie van het consumentenkanaal is een prima verlopen Back to School periode. In de maanden juli en augustus werd in dit kanaal zowel in aantallen als in omzet een groei behaald. Augustus sprong er het beste uit met een groei van bijna vijf procent in stuks en 9,2 procent in omzet. In vergelijking bleef het zakelijke kanaal hierbij achter.


Reageren

Uw reactie op dit artikel is welkom.

 
KantoorVak Trends & Design januari-februari 2020

Klik hier voor de laatste editie van het magazine KantoorVak Trends & Design.

Houd mij op de hoogte
Volg ons op  facebook      
Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.