Van Bommel Pen & Papier sluit deuren

Laatst bijgewerkt op: 21 - 08 - 2012 | 17:16

Van Bommel Pen & Papier gaat sluiten. Op 30 september a.s. is de winkel voor het laatst open. Afnemende klanditie in een dalende markt gekoppeld aan een forse huurverhoging maken het voor eigenaresse Jacqueline van Bommel dat ze heeft moeten besluiten om de winkel te beeindigen. De winkel, die in 1980 door haar vader Harry van Bommel was overgenomen en vanaf dat moment onder de naam Van Bommel werd voortgezet, was een begrip in Etten-Leur en omstreken.

De aankondiging van de sluiting was enigzins verrassend. Hoewel Jacqueline van Bommel in de afgelopen jaren niet geheimzinnig deed dat het allemaal wat minder ging. "Er is me een huurverhoging toegezegd waardoor ik ben gaan nadenken over hoe verder te gaan. In combinatie met de huidige economische omstandigheden en een dalende klanditie deden mij besluiten om de zaak te gaan beeindigen. Heel jammer en teleurstellend. Ja het klopt dat ik het beter zelf kan besluiten dan dat anderen dat voor me moeten doen." Ook vader Harry van Bommel reageerde teleurgesteld, maar begreep het wel. "Zijn grootste zorg ging uit naar de medewerksters en mij", aldus Jacqueline van Bommel.

De winkel zit sinds 1994 op de huidige locatie. "Wellicht hebben de verbouwingen van het centrum en het niet nakomen van de afspraak dat bij onze winkel de hoofdingang van het centrum zou komen ons wel een beetje genekt."De winkel die aan de rand van het oude overdekte winkelcentrum zat is, na de oplevering van het complete nieuwe winkelhart in 2005, midden in het centrum terecht gekomen. Niet de meest geschikte locatie voor het kopen van kantoorartikelen, zeker niet voor de zakelijke verbruiker. De bereikbaarheid en de toegenomen concurrentie zullen dan ook zeker een rol hebben gespeeld in de afnemende klanditie.

Maar daar ligt het niet alleen aan blijkt uit het verdere commentaar wat Van Bommel geeft. "De economie werkt niet mee, de consument geeft niet meer uit. Het zijn ook verwarrende tijden. Er is zoveel tegenstrijdige berichtgeving over de stand van de economie.  Eén ding is duidelijk: de retail heeft het zwaar en men heeft niet in de gaten dat deze het in de komende jaren nog zwaarder gaat krijgen. Er gaat zoveel moois kapot op dat gebied." De huurverhoging maakt het volgens Van Bommel dat "alleen ketens of kleding of schoenenwinkels hier terecht kunnen komen." Het is wederom een teken dat ook verhuurders niet mee denken bij het in stand houden van een aantrekkelijk en divers winkel- en assortimentsaanbod maar kiezen voor snelle winsten en eentonige winkelstraten. Ook het centrum van Etten-Leur ontkomt daar met het vertrek van één van de weinige zelfstandige ondernemers niet aan.

In het besluitvormingsproces heeft Van Bommel ook nog overwogen om op een andere, kleinere en minder dure, locatie door te gaan. Maar die gedachte werd al snel verworpen. "Ik zag het niet zitten om dan de hele dag alleen te gaan staan." waarbij ze aangeeft in de afgelopen jaren steeds meer uren te zijn gaan werken om zo de kosten in de perken te houden. Op die manier voortzetten zou betekenen dat ze altijd in de winkel moet zijn en zo mogelijkheen om verder te odenrnemen kleiner worden.

Voor het personeel heeft Van Bommel goed gezorgd. voor de medewerkers zijn oplossingen gevonden. "Zij kunnen, als het wederzijds klikt, elders aan de slag. Wat ik zelf ga doen weet ik nog niet. Ik ga proberen de eerste 3 maanden thuis dingen te gaan doen waar ik anders niet aan toe kom. En daarna zie ik wel verder."


Reageren

Uw reactie op dit artikel is welkom.

 
KantoorVak Trends & Design januari-februari 2020

Klik hier voor de laatste editie van het magazine KantoorVak Trends & Design.

Houd mij op de hoogte
Volg ons op  facebook      
Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.